Ghid cununie civila
Cununia civila reprezinta oficializarea relatiei dintre doi indragostiti, care decid sa isi uneasca destinele pentru restul vietii.
Organizarea cununiei civile trebuie organizata din timp, pentru ca evenimentul sa decurga conform asteptarilor.
Asadar, iti prezentam in continuare aspectele cheie privind pregatirea cununiei civile.
Stabiliti data si locatia cununiei civile
Tineti cont de programul primariei alese (multe dintre casatoriile civile sunt planificate sambata si duminica, deci probabil va trebui sa va ocupati din timp de planificare) si de invitatii pe care doriti sa ii aveti aproape: o cununie oficiata in timpul saptamanii ar putea pune in dificultate persoanele care muncesc si nu se pot invoi. De asemenea, decideti daca doriti ca in aceeasi zi sa aiba parte si cununia civila si cea religioasa, pentru o cat mai buna organizare.
Ce este foarte important de mentionat este ca actele necesare cununiei civile se depun la sediul starii civile cu 11 zile calendaristice inainte de oficierea casatoriei. Acest termen cuprinde atat ziua in care a fost facuta declaratia de casatorie, cat si ziua în care se oficiaza casatoria.
In cazul in care sunteti din orase diferite, trebuie sa va ganditi din timp in ce localitate vreti sa se oficieze casatoria. De asemenea, este obligatoriu ca unul dintre viitorii miri sa aiba domiciliul in localitatea / sectorul unde doriti sa va casatoriti.
Important!
Puteti programa cununia civila si online, cu peste 90 de zile inainte de ziua evenimentului in orasele mari precum Bucuresti, Cluj, Timisoara, etc.
In ceea ce priveste restul oraselor sau comunelor din Romania, programarea poate fi facuta online sau personal la sediu cu pana la 2-4 saptamani inainte de ziua evenimentului. Nu uitati ca actele necesare trebuie depuse cu 11 zile calendaristice inaintea oficierii casatoriei!
Faceti analizele de sange si obtineti certificatul prenuptial
Analizele pentru cununia civila le puteti obtine de la orice autoritate sanitara din Romania. Certificatul prenuptial se elibereaza de cele mai multe ori de catre medicul de familie. Analizele necesare sunt: VDRL/TPHA, anticorpi anti-HIV si radiografie pulmonara. Analizele le puteti efectua intr-o clinica privata, iar dupa primirea rezultatelor puteti merge la medicul de familie care va va elibera certificatul medical prenuptial. Pe acesta trebuie sa fie scris : “Apt pentru casatorie.”
Valabilitatea certificatului prenuptial este de 14 zile calendaristice de la emiterea lui, asadar trebuie sa aveti grija sa va incadrati in acest interval pentru oficierea casatoriei. De asemenea, depunerea actelor de casatorie se va face in 24 ore de la emiterea certificatului prenuptial de catre medicul de familie.
Ce acte sunt necesare pentru cununia civila?
Documentele de care aveti nevoie sunt urmatoarele:
- Actele de identitate ale viitorilor miri – original si copie
- Certificatele de nastere ale viitorilor miri – original si copie
- Declaratie de casatorie – formular tip, completat si semnat in momentul depunerii actelor pentru cununia civila
- Certificatele medicale prenuptiale in original – Certificatele medicale sunt valabile 14 zile de la data emiterii si trebuie sa cuprinda mentiunea expresa ca persoana se poate sau nu se poate casatori
- Dovada desfacerii casatoriei anterioare, daca este cazul – original si fotocopie
(Dovada desfacerii căsătoriei anterioare se poate face cu unul dintre următoarele documente:
- certificatul de despărțenie sau de divorț, eliberat în perioada 1951-1960
- certificatul de naștere sau de căsătorie, cu mențiunea de desfacere a căsătoriei
- sentința de divorț rămasă definitivă și irevocabilă; pentru divorțul pronunțat în intervalul 8 octombrie 1966-31 iulie 1974, aceasta trebuie să poarte mențiunea că a fost înscrisă în actul de căsătorie în termen de două luni de la rămânerea definitivă a hotărârii
- certificatul de deces al fostului soț).
Cununia civila in aer liber
Puteti programa cununia civila in aer liber daca depuneti o cerere in acest sens la sediul in care va avea loc oficierea casatoriei. De asemenea, veti avea nevoie si de copii dupa actele de identitate. Recomandarea noastra este sa va prezentati cu suficient timp inainte (3-4 saptamani) pentru a depune cererea, deoarece cererile pentru cununiile in aer liber au crescut semnficativ in ultimii ani.
Declararea casatoriei
- Declararea casatoriei are loc dupa acordul sotilor în fata a 2 martori, care trebuie sa prezinte actul de identitate in original.
- La data oficierii casatoriei, viitorii soti si martorii trebuie sa prezinte actele de identitate originale si valabile.
- Actul de casatorie se semneaza de catre soti, cu numele de familie pe care au hotarat sa il poarte in timpul casatoriei, de cei doi martori si de ofiterul starii civile.
- La oficierea casatoriei, actul de identitate al sotului care decide sa isi schimbe numele nu va mai fi valabil, urmand a fi preschimbat in maxim 15 zile.
Cat costa actele necesare cununiei civile?
Costurile maxime pot ajunge la 250 de lei, incluzand analizele de nunta si certificatul prenuptial, ambele prin sistem privat.
Cu ce servim invitatii la cununia civila?
În medie, oficierea cununiei civile dureaza intre 5 si 10 minute, din momentul in care incepe pana la semnarea si inmanarea actului de casatorie. Urmeaza felicitarile celor dragi, o sesiune de fotografii cu familia si prietenii, iar ulterior puteti servi bomboane de ciocolata, prajituri, pateuri cu branza/ciuperci, insotite de un pahar de sampanie, suc, apa sau chiar o limonada racoritoare.
Ce alte pregatiri mai sunt necesare pentru cununia civila?
Deoarece ziua in care va casatoriti civil reprezinta o zi incarcata de emotii, va recomandam sa imortalizati momentele cu ajutorul unui fotograf profesionist. De asemenea, puteti lua in calcul o sedinta foto organizata intr-un loc drag voua, ca sa pastrati vii amintirile.
In cazul in care cununia civila are loc in alta zi decat ceremonia religioasa, puteti petrece alaturi de invitatii vostri, rezervand o masa la un restaurant, unde puteti servi un meniu festiv. Recomandarea noastra este sa luati in considerare o gustare rece, fel principal si desert (tort sau prajituri de sezon).
Care este tinuta potrivita pentru cununia civila?
Nu exista o tinuta standard, insa e important ca in alegerea ei sa stii cont de anumite criterii:
- Tinuta trebuie sa fie eleganta – chiar daca alegi o rochie sau mergi pe varianta
unei salopete, sau o camasa asortata cu pantaloni, trebuie sa emani un aer elegant si rafinat. Pana la urma, esti protagonista principala in aceasta zi minunata. Rafinamentul tinutei tale tine de culoarea aleasa (nu trebuie sa fie neaparat alb), croi si detalii. Important este si ca tinuta aleasa sa iti avantajeze silueta, fie ca esti o persoana slaba sau cu forme rubensiene.
- Tinuta trebuie sa fie comoda. Ia in calcul faptul ca vei petrece destul timp in
picioare, iar daca dupa oficierea casatoriei urmeaza si o petrecere, este important ca tinuta ta sa fie comoda si fluida, pentru a te simti confortabil in ea. In cazul in care cununia se desfasoara intr-o luna calduroasa, iti recomandam sa te orientezi spre materiale usoare, precum matase sau satin.
Asadar, sfatul nostru este sa programati din timp cununia civila la data și ora dorite, sa anuntati invitatii cu suficient timp inainte, pentru a fi siguri ca pot fi alaturi de voi. Organizati-va timpul cu atentie, in special daca decideti ca ceremonia religioasa sa urmeze cununiei civile, pentru a nu fi pe fuga in ziua evenimentului.