Organizare botez – tot ce trebuie sa stii
-Sfaturi, obiceiuri, traditii, lista cumparaturi-
Botezul reprezinta unul dintre cele mai frumoase momente din viata parintilor, avand o valoare spirituala incarcata de emotie si bucurie. Totodata, petrecerea de botez este menita sa sarbatoreasca micutul proaspat crestinat, eveniment care are nevoie de o implicare pe masura. Ti-am pregatit un ghid util de pregatire a botezului, pentru a iti face cat mai simpla organizarea evenimentului, pas cu pas.
Alegerea nasilor de botez
Este primul lucru pe care trebuie sa il luati in considerare. Puteti merge pe varianta traditionala, in care nasii copilului vor fi nasii vostri cununie sau puteti alege persoane apropiate si dragi voua (prieteni buni, rude) care sa naseasca. In urma slujbei de botez, nasii vor devini parintii spirituali ai copilasului, urmand a fi implicati in viata acestuia si alaturi de voi, parintii, ii vor calauzi pasii in viata.
Programarea botezului la biserica
Daca v-ati gandit la o biserica pentru organizarea slujbei de botez, este necesar sa mergeti acolo pentru a stabili cu precizie data si ora evenimentului. Consultati un calendar bisericesc in avans, pentru a nu intampina probleme privind ziua avuta in vedere (sa nu fie in post, sa nu existe alte slujbe care se pot suprapune).
Organizarea petrecerii de botez
Dupa slujba de botez, majoritatea parintilor aleg sa se bucure impreuna cu invitatii de crestinarea celui mic, organizand o petrecere de botez. Fie ca luati in considerare un restaurant sau doriti sa organizati ceva mai intim acasa, planificati din timp evenimentul. In cazul in care alegeti o locatie de evenimente, rezervati cu suficient timp inainte, tinand cont totodata de ora planificata la biserica pentru slujba. Puteti opta pentru niste invitatii dragute pe care sa le trimiteti celor ce doriti sa participe la eveniment, in care treceti ora programata pentru slujba de botez la biserica si ora la care va incepe petrecerea la restaurant.
Nu uitati de aranjamente! Puteti angaja o firma specializata care sa se ocupe de aranjamentele de la biserica (lumanari, cristelnita), cu care puteti discuta si despre aranjarea locatiei care va gazdui petrecerea de botez.
Pentru a surprinde cele mai frumoase momente, aveti in vedere sa colaborati cu o echipa foto-video care sa fie prezenta pe toata durata evenimentului. Puteti de asemenea organiza o sedinta foto inainte de slujba de botez, in care sa surprindeti “o zi” din viata voastra de proaspeti parinti, in formula completa.
Nu in ultimul rand, ganditi-va la alte detalii organizatorice pentru petrecerea de botez: puteti angaja un Dj sau o formatie care sa intretina atmosfera, o echipa de animatori care sa ii distreze pe cei mici – personaje din povesti, face-painting, petrecere cu baloane etc. Totodata, multi dintre proaspetii parinti aleg sa angajeze o echipa de Ursitoare. Traditia spune ca parintii trebuie sa le ofere zanelor daruri, pentru ca acestea sa ii prevesteasca copilului un destin luminos. Ursitoarele ilustreaza calitatile care il vor ajuta pe micutul crestin sa treaca peste momentele grele din viata.
Lista de cumparaturi pentru botez. Ce trebuie sa cumpere si sa pregateasca parintii?
- Voi, parintii, va trebui sa cumparati un rand de hainute cu care veti aduce copilul imbracat la biserica, inainte de inceperea slujbei de botez.
- Trebuie sa aveti certificatul de nastere al copilului si actele de identitate, in original.
- Puteti cumpara bomboane sau prajituri, pentru a pentru a servi invitatii in biserica, dupa terminarea slujbei.
Lista de cumparaturi pentru botez. Ce trebuie sa cumpere si sa pregateasca nasii?
Conform traditiei, nasii vor avea o lista de cumparaturi necesare botezului:
1.Trusoul de botez – Setul de trusou contine tot ce are nevoie copilasul la botez: prosop pentru bebelus si preot, sapun, fasa, sticluta pentru mir si crisma – panza alba in care preotul aseaza copilul inainte de a-l pune nasilor in brate.
- 2. Hainutele in care copilasul va fi imbracat dupa slujba de botez. Pot fi aranjate, impreuna cu trusoul intr-o cutie draguta si incapatoare, in care vor fi pastrate ulterior toate amintirile de la botez.
- Forfecuta si cutiuta pentru prima suvita de par taiata de preot dupa slujba.
- Lumanarea decorata pentru botez
- O sticla de vin rosu
- Tot nasii se vor ocupa si de achitarea taxei pentru slujba botezului. In anumite zone, nasii obisnuiesc sa cumpere cruciulite cu fundita de culoare roz sau albastra, care vor fi puse in pieptul invitatilor in momentul intrarii in biserica.
Pregatirea baitei a doua zi dupa botez
In ziua urmatoare botezului, nasii participa la prima baita a copilului proaspat crestinat. Nasa va fi cea care spala copilul, alaturi de mama. Baita de a doua zi reprezinta un ritual prin care nasii ii arata copilului afectiunea, dragostea si faptul ca vor fi alaturi de el in cele mai importante momente din viata.
Ce trebuie pregatit de catre nasi pentru baita de a doua zi?
- Un set de hainute noi
- Prosop, impreuna cu sampon si crema pentru bebelusi
- Sticluta cu mir de la biserica
- Lumanarea de botez
- Fasa de la botez
In apa din cadita se vor aseza fasa de la botez, petalele de la florile care au decorat lumanarea de botez, monezi (sa ii fie viata prospera), o cana de orez pentru noroc, verigheta (pentru intemeierea unei familii), uleiuri parfumate sau parfum (ca sa miroasa frumos), zahar sau miere (ca sa fie dulce), menta (sa creasca sanatos) si un fulg sau o pana (ca sa fie usor). Dupa baita, apa se va arunca la radacina unui pom, iar fasa va fi pastrata in cutia de botez, impreuna cu celelalte amintiri. Nasa va unge bebelusul cu mirul de la biserica, iar apoi il va imbraca cu hainutele cele noi.
Din punct de vedere religios baita de dupa botez nu are legătura cu datinile bisericesti, ci reprezinta un motiv in plus de bucurie pentru familie si toti cei apropiati. De asemenea, baita de a doua zi este incarcata cu emotii si dragoste, deoarece nasii ii transmit copilasului urari de bine si toata dragostea lor.